Kukkaesittelyt

Olkikukka Helicrysum bracteatum

Olkikukka on yksi meidän suosikeista. Siitä löytyy ihania sävyjä, helppo kasvattaa ja upea kuivakukkana. Käytämme tätä myös paljon tuoreena kimpuissa, kestää niin hyvin maljakossa.
Viime kesänä kasvatimme vaaleanpunaista ’Silvery Rose’-lajiketta, oranssihtavaa ’Salmon Rosea’, valkoista ja vielä värisekoitusta. Esikasvatus aikaistaa kukintaa, mutta nämä voidaan myös suorakylvää. Latvoimme lähes kaikki, silloin varresta tulee sopivan paksuinen ja useita varsia per kasvi.
Olkikukkaa ei ole ikinä liikaa kasvamassa, kaikki tulee varmasti käyttöön, joko tuoreena tai kuivattuna. Kuivatukseen olkikukat kannattaa kerätä hieman nuppuisena, koska ne avautuu vielä kuivuessaan. Näin saa kauneimman lopputuloksen.

Kosmoskukka Cosmos bipinnatus

Kosmokset ovat ihania! Näitä kannattaa ehdottomasti kasvattaa.
Lajikkeita löytyy punertavista, valkoiseen ja kellertäviin. Meidän suosikkeja ovat nuo kerrotut. Nämäkin esikasvatetaan ja latvotaan.
Kasvavat lajikkeesta riippuen korkeaksi, yli metrin mittaankin. Kosmoskukka kestää hyvin maljakossa, jos sen kerää ennen kuin pölyttäjät ehtivät paikalle, eli juuri auenneena. Ylikukkineet kukat kannattaa leikata pois, niin varteen avautuu uusia kukkia.

Tsinnia/Oppineittenkukka Zinnia elegans

Tsinniat ovat kestäviä maljakkokukkia ja niistä löytyy upeita kirkkaita värejä. Viime kesänä tsinnian kasvatus onnistui meillä hyvin, mutta edelliskesänä ei niinkään. Ovat hallanarkoja ja eivät tykkää kuivuudesta.
Vaativat myös esikasvatuksen ja latvominen on suositeltavaa.
Kukkia voi leikata vasta sitten, kun varsi on tanakoitunut. Muuten varsi nuukahtaa maljakossa, jos sen leikkaa liian aikaisin. Tsinniat ovat hyviä kimppukukkia ja kestävät hyvin, ainakin viikon verran.

Kiinanasteri Callistephus chinensis

Asterit ovat myöskin meidän suosikkeja. Kestävät mielettömän hyvin leikkokukkana, ovat isohkoja ja helppoja kasvattaa. Nämäkin esikasvatetaan ja latvotaan. Asterit kannattaa myös tukea, meillä käytetään siihen tarkoitukseen ”vadelmatukiverkkoa”.
Värejä löytyy melko hyvin, mutta erikoisempia lajikkeita on vaikeampi löytää suomen siemenkaupoista. Astereiden kanssa saa olla tarkkana varren pituudesta lajikkeita valittaessa, jos niitä kasvattaa leikkokäyttöön. Kannattaa valita aina mahdollisimman korkea vähintään 60cm lajike, koska yleensä ne jäävät luvattua matalammaksi. Riippuen tietysti kasvatuspaikasta. Meillä on kasvatettu valkoista, persikkaa, vaaleanpunaista ja värisekoitusta.
Suuri suositus näille leikkopuutarhaan

Kesäleimu Phlox drummondii

Kesäleimuun ihastuttiin viime kesänä. Aluksi vaikutti siltä ettei varren pituus riitä leikkokukkakäyttöön, mutta loppukesää kohden varsi venyi tarpeeksi. Kesäleimu on yllättävän kestävä kimpuissa ja todella kaunis esimerkiksi hääsidonnassa. Siitä löytyy myös ihania murrettuja sävyjä. Kesäleimu on yksivuotinen, joka esikasvatetaan, niin kuin meillä lähes kaikki.
Monivuotinen syysleimu on myös hyvä leikkona. Sen kukinnot varisevat vain nopeampaa, joten se kannattaa käyttää kimpussa aivan nuppuisena.

Revonhäntä Amaranthus caudatus

Revonhännät ovat yllättäneet meidät positiivisesti.
Ne ovat hyvin kestäviä leikkona ja todella kivoja kimppujen ”täytekukkana”.
Revonhäntää löytyy joko tuollaisina kuvan pystykukkaisina tai sitten roikkuvana versiona. Värejä on vihreistä eri punertaviin.
Revonhäntä myös kuivuu kauniisti. Nopeakasvuinen taimi, joka meillä esikasvatetaan ja latvotaan.
Upea erikoisuus kimppuihin!

Daalia Dahlia

Daaliat ovat mielettömän upeita ilmestyksiä puutarhassa. Ne eivät ole leikkokestävyydeltään parhaimmistoa (n. 5pv), mutta hääsidonnassa todella hienoja. Lajikkeita löytyy todella laajasti eri väreissä ja malleissa. Pienet lajikkeet kestävät paremmin leikkona, jopa viikon verran. Daaliaa voi kasvattaa siemenestä, pistokkaasta tai mukulasta/juurakosta.
Juurakot voi esikasvattaa ensin ruukussa, niin kuin mekin teemme ja istuttaa maahan sitten kesäkuun alussa. Viime kesä oli suotuisa daalioille ja ne kukkivat upeasti, ennen kuin ensimmäinen hallayö puraisi. Latvomme nämäkin ja syksyllä kaivamme juurakot ylös talvehtimaan viileään varastoon. Annamme niiden ensin kuivahtaa ja sitten pakkaamme turpeeseen hengittävään laatikkoon tai paperipussiin.
Juurakoita pystyy myös jakamaan. Keväisin ennen esikasvatusta jaamme osan juurakoista useampaan osaan. juurakot kasvavat paljon yhden vuoden aikana ja suurina niitä on hankalampi talvettaa. Jakamisessa täytyy olla tarkkana, että jokaiseen osaan jää hieman kaulaa, kasvusilmu ja mukulaa. Keväällä juurakot on hyvä käydä muutenkin läpi ja poistaa mahdollisen talvisäilytyksen jäljiltä tulleet homeiset tai mädäntyneet yksilöt/osat. Vaikka juurakot maksavat vähän enemmän, niistä on siis iloa vuodesta toiseen ja jaettuna ne tuottavat moninkertaisen kasvuston. Talvetus vaatii tietenkin siihen sopivan tilan, eli viileä ulkorakennus tai kellari.

Ruiskaunokki Centaurea cyanus

Ruiskukista löytyy yllättävän ihania sävyjä ja leikkokestävyydeltäänkin ovat melko hyviä. Näitä käytetään meillä enimmäkseen hääsidonnassa, koska ne kestävät hyvin rintavieheissä, pääkransseissa ym. pikkutöissä kuiviltaankin.
Ruiskaunokit ovat myös syötäviä, joten niillä voi koristaa kakut ja vaikka salaatit.
Nämä suorakylvetään maahan, eikä niitä tarvitse erikseen latvoa. Alkaa itsestään hyvin haaroittumaan, kun ensimmäinen kukkavana leikataan käyttöön.

Kesäpäivänhattu Rudbeckia hirta

Kesäpäivänhatut ovat aivan ihania!
Kasvatimme näitä vasta viime kesänä ensi kerran ja yllätyimme täysin kuinka hyviä ne ovatkaan leikkokäytössä.
Kukinta alkoi jo heinäkuun alkupuolella ja ne kukkivat viimeisten joukossa lokakuussa.
Kukinta on runsasta ja mitä enemmän niitä leikkaa, sitä upeammin jatkuu. Aluksi varret ovat lyhyitä, mutta kesän edetessä ne venyvät pitkiksi.
Esikasvatus on suositeltavaa ja latvominen auttaa kasvia haaroittumaan nopeammin. Lajikkeita on keltaisesta punertaviin ja yksinkertaisia, sekä kerrottuja.
Maljakossa kestävät myös tosi hyvin, vettä täytyy vain muistaa vaihtaa useasti.
Näille suuri suositus leikkotarhaan!

Auringonkukka Helianthus annuus

Auringonkukat tuovat iloa ja näyttävyyttä puutarhaan, sekä kimppuihin.
Lajikkeita löytyy hirmuinen määrä, joista osa soveltuu leikkokäyttöön ja osa ei.
Haaroittuvat ovat meidän mielestä parhaimpia, koska silloin varsi ja kukka pysyvät kohtuullisen paksuisena ja kokoisena. Olisi myös hyvä, jos kukka ei tuota siitepölyä, niin silloin eivät pöytäliinat sotkeudu.
Lajikkeita valittaessa saa olla siis tarkkana.
Punertavat ja kerrotut lajikkeet ovat erikoisempia, eri keltasävyisten rinnalla.
Meillä on ollut kasvamassa noin kymmenkunta erikoislajiketta ja sen lisäksi ihan vain linnunsiemenistä kylvettyä lisäkukkaa.
Erikoisemmat esikasvatettiin viime kesänä ja se auttoi taimet hyvään alkuun.
Leikkona auringonkukka on kestävä, kun sen kerää juuri auenneen tai vielä vähän nuppuisena

Ikiviuhko Limonium

Ikiviuhko on kukinnaltaan vaatimaton, mutta sitäkin tärkeämpi leikkopuutarhassa.
Kuten nimestä voi jo päätellä, ikiviuhkot kuivuvat upeasti ja kestävät leikkokukkana muutenkin hyvin.
Ne ovat todella hyvää ”täytekukkaa” kimppuihin ja muihin sidontatöihin.
Tavallisin väri näissä on lila, mutta me kasvatamme valkoista, persikkaa ja roosaa.
Viime vuonna saimme tästä hyvän sadon, mutta edelliskesänä emme. Ikiviuhkot kannattaa kylvää esikasvatukseen ensimmäisten joukossa ja ne pitävät lämmöstä, sekä melko tasaisesta kastelusta. Suorakylvettynä, eivät luultavasti ehdi kukkimaan. Riippuu tietenkin kesästä.
Täysin auenneet kukinnot kannattaa kerätä pimeään ja lämpimään paikkaan kuivumaan ylösalaisin.

Tuoksuherne Lathyrus

Tuoksuherneet hurmaavat erityisesti tuoksullaan ja köynnöstävällä kasvutavallaan. Ne tarvitsevat siis jonkun tuen mitä pitkin kasvaa. Kukka on ulkonäöltään hentoinen ja lajikkeita/värejä löytyy myöskin hurja määrä. Leikkokukkana hajuherne kestää hyvänä noin 4-6 päivää. Kukkineet kukat kannattaa leikata köynnöksestä heti pois, muuten ne alkavat tekemään siemeniä ja lopettaa kukinnan. Jos kuihtuneet jaksaa leikata pois, jatkuu hajuherneen kukinta pitkään syksyyn. Hajuherne ei välttämättä tarvitse esikasvatusta, mutta me esikasvatamme ja latvomme nämäkin, näin kukinta alkaa jo aikaisin ja kasvusto haaroittuu hyvin. Suositellaan tätä ehdottomasti puutarhan iloksi!

Suklaakosmos Cosmos atrosanguineus

Suklaakosmosta saatiin viime keväänä pistokastaimina isompi määrä ja niistä tuli aivan upeita! Väri on syvänpunainen ja pinta samettinen. Kukan nimi tulee siitä, että se oikeasti tuoksuu suklaalle! Varsi kasvoi yllättävän pitkäksi loppukesää kohden ja nämä olivat aivan ihania käyttää hääsidonnassa. Kestivät maljakossa hyvin, kun ne kerättiin juuri auenneena. Juurakot pitäisi kestää talven yli daalian tavoin hengissä viileässä paikassa, mutta katsotaan miten meidän käy. Suklaakosmoksen siemenet ovat aika kalliita ja niitä myydään pienissä erissä, joten eivät ole vielä kovin suosittuja leikkotarhoissa. Mutta jos ostat taimen, kannattaa se yrittää säästää ensi vuoteen!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *