Daaliat

Daaliat ovat monen suosikkeja puutarhassa näyttävyyden ja upeiden kukkien vuoksi. Daalioita voi kasvattaa itse siemenestä, juurakosta tai ostaa valmiina taimena puutarhamyymälästä. Daalia on monivuotinen, mutta sen juurakot eivät kestä pakkasta, joten juurakko pitää nostaa syksyllä ylös ja talvettaa, jos sen haluaa hyödyntää seuraavana vuonna uudelleen.

Daaliat ovat näyttäviä puutarhakukkia.

Viime vuosina daalioista on tullut hyvinkin trendikkäitä ja leikkokukkina todella haluttuja. Herkät kukinnot kestävät kuitenkin huonosti kuljetusta, joten tuontidaaliat ovat monesti vaurioituneita, kun pääsevät perille pitkän kuljetuksen jälkeen. Siksi kotimaiset lähikukat ovat herättäneet kiinnostusta kasvattajien, kukkakauppiaiden ja kotipuutarhureiden keskuudessa. Leikkokukkana daalia kestää lajikkeesta riippuen 4-10 päivää.

Lajikkeista löytyy upeita hempeitä sävyjä. Nuden sävyinen Cafe au lait on ollut kaikista suosituin.

Juurakoita on keväisin hyvin saatavilla puutarhaliikkeista ja ihan päivitäistavarakaupoistakin. Juurakon voi istuttaa suoraan maahan kesäkuun alussa, kun maa on tarpeeksi lämmennyt tai sen voi esikasvattaa sisätiloissa 1-2kk ennen ulos istutusta. Daalia kukkii vasta elokuussa ja kovin hallan arka, eli kukinta voi jäädä lyhyeksi ainakin ylempänä suomessa. Esikasvatuksella voi nopeuttaa kukintaa jonkun verran. Kesäkuun alussa esikasvatetut taimet voi istuttaa kasvupaikalle puutarhaan tai isoon ruukkuun.

Kuvassa juuri istutetut esikasvatetut daaliat. Daalia vaatii isompana tukemista, joten meillä laitetaan daaliapenkin päälle tuliverkko. Myös erilaiset tukikepit sopivat hyvin.

Daaliat viihtyvät aurinkoisella suojaisella paikalla. Ne vaativat paljon lannoitusta ja vettä. Taimivaiheessa daalian voi myös latvoa, joka tarkoittaa latvan leikkaamista poikki kahden lehtiparin jälkeen. Tällöin varsi haarautuu useampaan ohuempaan varteen. Latvomaton daalia kasvattaa todella paksun kukkavarren, jota on vaikea käyttää kukkakimpussa, jos leikkokukaksi niitä haluaa. Ensimmäisiä kukkia alkaa yleensä ilmaantua heinäkuun puolivälin jälkeen ja parhaimmillaan se on elokuussa, niin kauan kunnes ensimmäinen halla palelluttaa kasvin.

Syksyllä kun kasvusto on paleltunut, se leikataan pois ja juurakko nostetaan varovasti maasta. Juurakot voidaan pestä puhtaaksi mullasta tai nostaa multaisena viileän pimeään paikkaan talvehtimaan. Me pesimme viime syksynä omamme ja laitoimme pienen kuivattelun jälkeen juurakot pahvilaatikoihin viileään ulkorakennukseen talvehtimaan. Juurakot selvisivät hyvin ja nyt juuri kävimme ne läpi, jaoimme niitä ja istutimme esikasvamaan purkkeihin viileään mökkiin. Juurakoiden talvettamisessa ja jakamisessa on monta eri tapaa, eli ei ole yhtä oikeaa. Keväisin daaliat alkavat heräilemään ja jos ovat selvinneet talvesta, niihin nousee kasvusilmuja näkyviin. Eli jos juurakoita jakaa, täytyy jokaisesta osasta löytyä kasvusilmu, mukulaa ja ”kaulaa”.

Syksyllä nostetut daalian juurakot.
Juurakot pestiin ja säilöttiin laatikoihin.
Talvehtiminen onnistui hyvin. Ei ollut tullut hometta tms.
Juurakot kasvavat isoiksi ja niitä kannattaa jakaa vuosittain. Tässä ”Cafe”ssa näkyy hyvin heränneet kasvusilmut ja sen takia jakaminen onnistuu hyvin.
Yhdestä juurakosta sai yhteensä kuusi kasvia. Jokaisessa täytyy olla vähän mukulaa, ”kaulaa” ja pitää näkyä silmu/silmä, josta kasvu lähtee.
Juurakot istutetaan multaan esikasvamaan valoisaan paikkaan. Joko sisätiloihin tai vähän viileämpään.

Toivottavasti tästä oli jollekin hyötyä, meidän instagramista löytyy myös kohokohdista tallennetut daaliajutut, videoista löytyy yksityiskohtaisempia neuvoja. Mukavaa daaliakautta kaikille!

-Saara

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *