Joulun kotimaiset kukat

Pääsimme toteuttamaan yhteistyötä Kauniisti kotimaisen kanssa ja teimme erilaisia joulukukkakimppuja täysin kotimaisista materiaaleista.

Talviaikaan kotimaisten leikkokukkien valikoima on melko pieni, mutta onneksi myös purkkikukkia voi hyödyntää leikkokimpuissa. Kukkatukusta oli saatavilla kotimaisia ruusuja, leikkojoulutähtiä ja tulppaaneja. Näiden lisäksi käytimme ruukkukista ritarinkukkaa, erilaisia joulutähtiä ja hyasinttia. Omasta metsästä haimme luonnonmateriaaleja ja käytimme myös meidän omalta leikkopellolta kuivattuja kukkia ja heiniä.

Tässä kimpussa on ruukusta leikattu joulutähti, valkoista ruusua, meidän vaaleanpunaisia olkikukkia ja jänönhäntää. Vihreinä on katajaa, sekä mustikanvarpua.
Punaisessa perinteisemmässä kimpussa on pääkukkana ritarinkukka. Luonnonmateriaaleista on käytetty lehtikuusen käpyoksia ja heinää vihreiden lisäksi.

Suomen metsät ovat täynnä ihania materiaaleja, joista saa tehtyä vaikka mitä upeita töitä. Täytyy vain muistaa tärkeä asia, eli mitkä kuuluvat jokamiehenoikeuksiin ja mitkä eivät. Esimerkiksi sammalta, havuja ja varpuja ei saa kerätä, muuta kuin omasta metsästä tai metsänomistajan luvalla. Ruohovartisia kukkia ja heiniä saa kerätä ja tippuneita oksia, jos kyseessä ei ole luonnonsuojelualue. Muistattehan kunnioittaa siis luontoa ja muiden omaisuutta.

Tähän kimppuun sidottiin joulutähteä, upeita kotimaisia ruusuja ja hyasintti sipuleineen. Laitoimme kimppuun myös isoja käpyjä ja meidän kuivattua sinipellavaa.

Joulutähti kestää hyvin leikkokukkana, kunhan varren käsittelee ensin. Leikattu varsi alkaa vuotamaan valkoista nestettä, joka saadaan tyrehtymään joko polttamalla tai dippaamalla varsi kuumaan veteen. Tämän käsittelyn jälkeen joulutähti on valmis käytettäväksi. Tänä vuonna markkinoilla oli myös leikoksi kasvatettua pitkävartista punaista joulutähteä.

Upea joulutähti uutuus leikkona.
Tähän kranssiin on käytetty ”Sauli” nimistä joulutähteä, jossa on kauniin persikkainen sävy.

Tulppaanit ovat suomalaisten suosikkikukkia. Sesonki alkaa kunnolla vasta vuodenvaihteen jälkeen, mutta kotimaista tulppaania on tarjolla kuitenkin jo ennen joulua valkoisena ja punaisena. Tulppaanit viihtyvät kylmässä vedessä ja yöksi ne kannattaa nostaa viileään, niin kesto pitkittyy.

Valkoisia tulppaaneja ja meidän Kanarianhelpi-heinää, sekä havuja.

Purkkikukista löytyy joulun alla vaikka mitä vaihtoehtoja kotimaisena. Kannattaakin valita ehdottomasti kotimaiset joulutähdet, ritarinkukat ja hyasintit. Värejä on tarjolla useita, varsinkin joulutähdistä on saatavilla hienoja sävyjä.

Oikein ihanaa joulun aikaa kaikille! Nautitaan kukista ja hyvästä ruoasta.

Toivottaa Saara ja Johanna

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *