Kasvukausi 2021

Vuosi 2021 oli meille jo kolmas kasvukausi Pienellä Kukkafarmilla. Nyt tiesimme hyvin mitkä kasvit meillä viihtyy ja mitä haluamme viljellä, myös muutamia uusia lajeja tuli taas kokeiltua.

Kausi alkaa maaliskuussa, kun kylvämme ensimmäiset siemenet. Sitä ennen on tietenkin alkuvuosi suunniteltu ja tilailtu siemeniä. Suurin osa kylvetään vasta huhtikuussa, koska olemme huomanneet, ettei liian aikaisin kannata olla asialla. Kevät oli kylmä ja saimme taimet ikkunalaudoilta kasvihuoneeseen vasta toukokuun puolivälissä. Näin kasvihuoneaikaa jäi muutama viikko, joka sekin on todella tärkeä taimien vahvistumisen kannalta. Nyt siihen toukokuun loppupuolelle osui kyllä aikamoisia helteitä ja kasvit olivat vaarassa nääntyä kuumassa kasvihuoneessa. Tästä kesästä tuliki todella kuuma ja kuiva.

Taimet tarvitsevat paljon valoa. Siementen idätyksen ja ensimmäiset viikot taimet kyllä viihtyvät huoneilmassakin ikkunoilla, mutta pian ne alkavat kasvatessaan tarvita enemmän valoa. Siksi pienikin kasvihuonejakso ennen ulosistutusta vahvistaa kasveja hurjasti. Lisäksi ne täytyy karaistaa ulkoilmaan (tuuleen ja aurinkoon) ennen istutusta avomaalle.

Pellon kunnostustyöt alkoivat toukokuussa ja siihen kuului jälleen vanhojen kasvien poisto, lannan ja kalkin levitys, rikkaruohojen poisto, muokkaus, tasoitus ja katepaperin levitys.

Lantaa laitettiin tänä vuonna suuri määrä penkkeihin, joten ensi kesänä tarvitsee vain vähän tai ei ollenkaan. Lannasta liukenee ravinteita maahan pikkuhiljaa, joten sen vaikutus on pitkäkestoista. Tämä vaihe vaatiikin eniten lihasvoimia, kun lanta talikoidaan kottikärryyn ja kärrätään penkkeihin tasaisesti.
Istutus on toinen työläs vaihe alkukesästä. Noin 3000-4000 tainta istutetaan maahan kesäkuun ensimmäisen viikon paikkeilla. Perinteisesti tähän kohtaan on osuneet hellekelit ja hyttysten, sekä mäkäräisten joukkokuoriutumiset meitä ilahduttamaan. On kuitenkin ihanan helpottavaa saada taimet vihdoin maahan pitkän taimikasvatusvaiheen jälkeen.

Kesäkuu onkin sitten täynnä hoitotyötä kukkapellolla. Säistä riippuen kastelua, rikkaruohojen repimistä, latvomista ja ruohon leikkuuta. Tässä vaiheessa juuri nuo rikkakasvit kasvavat hurjaa vauhtia ja koko kesäkuu on kilpahuoksua rikkaruohoja vastaa. Paperikatteet ehkäisevät vähän rikkojen kasvua, mutta riittää niitä silti vaikka kuinka. Tänä kesänä kuiva kausi alkoi kesäkuulta ja vettä ei valitettavasti satanut tällä Etelä-Pohjanmaan seudulla kahteen kuukauteen. Tämä tarkoitti joka päiväistä kastelua lampivedellä, joka pumpattiin sähköpumpulla kukkapellolle. Pienet taimet ovat helposti mennyttä helteessä ja kuivuudessa pienten juurien vuoksi, siksi varsinkin kesäkuussa saa olla tarkkana kastelun kanssa. Ensimmäistä kertaa pellolle löysivät tiensä kirvat. Niitä myös suihkuteltiin iltaisin vedellä pois ja onneksi luonto hoiti asian ja leppäkertut tulivat pelastamaan tilanteen. Ensi kesäksi todella toivotaan vähän enemmän sateita ja vähemmän helteitä.

Tältä kukkapelto näytti kesäkuun lopussa.
Ensimmäisenä kukkafarmilla kukkivat monivuotiset perennat, sekä nämä itsekylväytyneet unikot.

Kukkasidontatilauksia alkoi tippumaan tasaisesti jo heinäkuun alusta, vaikka yksivuotiset kukat aloittelevat kukintaa vasta heinäkuun puolivälistä. Saimme kuitenkin hyödynnettyä monivuotisten perennojen kukintaa tilauksissa, jotka ovat juuri parhaimmillaan heinäkuun alussa. Heinäkuu olikin todella kiireinen tilausten osalta. Ihanaa kun paikalliset ihmiset ovat löytäneet meidät ja saimme tehdä paljon kimppuja rippijuhliin, häihin, ristiäisiin ym. tilaisuuksiin.

Tässä yksi heinäkuinen morsiuskimppu.
Kukissa on se ihana juttu, että ne kukkivat eri aikoihin. Ensimmäisten yksivuotisten joukossa on mm. leijonankidat (kuvassa), aurankukat, kesäleimut ja olkikukat.
Kukkapelto heinäkuun lopulla.
Olkikukka teki tänä vuonna hyvän sadon. Meillä oli sitä kasvamassa melkein tuhat tainta ja kaikki kukat tulivat käyttöön joko tuoreena, tai laitettiin kuivatukseen.
Heinäkuun lopulla meillä järjestettiin myös ensimmäinen kurssipäivä. Meille tuli Kukkakauppiasliiton kesäpäivää viettämään 15 floristia.

Heinäkuun lopulla starttasivat myös erilaiset workshopit. Pidimme tänä kesänä viisi erilaista kurssia. Sen lisäksi oli Avoimet ovet ja Sadonkorjuumyynti. Kurssit ja myyntipäivät olivat todella suosittuja. Yllätyimme joka kerta niiden suosiosta. Kiitos vielä kaikille osallistujille ja meitä tukeneille. Myös tilauksia riitti hyvin läpi kesän. Saimme sopivasti häätilauksia koronasta huolimatta ja viikkokimput lähimarkettiin toimitimme kahdeksan viikon ajan. Teimme siis niin paljon, kun vain tämän muutaman kuukauden sesongon aikana ehdimme.

Auringonkukat menestyivät hyvin tänä kesänä, niistä saimme satoa koko sesongin ajan.
Kurssit ovat suosittuja ja pyrimme pitämään niissä runsaan materiaalitarjonnan.
Kukkapelto elokuussa.
Asterit alkavat kukkimaan daalioiden tavoin viimeisten joukossa vasta elokuussa. Ne ovat todella hyviä leikkokukkia, kestäviä ja näyttäviä.
Heinä-elokuu on siis kiireisimmät kuukaudet farmilla. Siihen kuuluvat pellon hoitotyöt, sekä lisäksi sadonkorjuu, tilausten tekeminen ja tapahtumien järjestäminen. Teimme pitkää päivää koko kesän ja nyt syksyllä on aikaa levätäkin.

Tänä vuonna ensimmäiset pakkaset tulivat kovin aikaisin jo syyskuun alussa. Silloin kuolivat jo herkimmät kasvit, vaikka osa selvisikin harsojen alla. Valitettavasti meille tulee yöhallat jo kovin aikaisin ja se supistaa kasvukautta melkein kuukaudella. Muina vuosina tappava halla on tullut vasta 20.9. paikkeilla. Tänäkin vuonna tuli sitten pahimmat pakkaset juuri tuolloin, jolloin viimeisetkin kukat kuolivat.

Daaliat ovat upeita, mutta niiden kausi on todella lyhyt. Ehtivät monesti kukkimaan vain muutamia viikkoja, ennen kuin ensimmäiset hallat jo puraisevat niitä.
Kosmos kukkii upeana elokuussa. Tämä on yksi meidän lempikukista.
Viimeinen kimppukurssi pidettiin ekaa kertaa Seinäjoella RiiKe Design-tiloissa.

Nyt on leikkokausi päättynyt ja seuraavana vuorossa on kranssikurssit, joista ensimmäinen pidetään Parolan Rottingilla. Ihanaa kun vuodenajat vaihtuu ja pääsee tekemään eri juttuja eri aikoina. Syksyyn kuuluu tietysti vielä erilaisia töitä, kuten daalioiden juurakoiden nosto ja kukkasipuleiden istutus. Hommia riittää siis vaikka kukat ovat jo paleltuneet. Tämä vuosi oli siis kaikista haasteista huolimatta todella hyvä ja kiireinen. Ensi kesää innolla odottaen.

Ihanaa syksyä kaikille!

-Saara

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *