Kevään kylvöt ja taimet

Nyt on hyvä aika alottaa kesän yksivuotisten tai monivuotisten kukkijoiden esikasvatus. Vielä koko huhtikuu on aikaa kylvää, joten mikään kiire ei ole. Liian pitkä esikasvatusaika ei ole myöskään hyväksi pienille taimille. Koska kylvöastiat käyvät liian pieniksi ja tilaa kasvulle ei ole. Siemenpusseissa on mainittu hyvä kylvöaika kullekin kasville. Me aloitimme ensimmäisenä vuonna aivan liian aikaisin ja nyt olemme tietoisesti myöhästyttäneet kylvöjä 1-2kk. Suurimman osan laitamme huhtikuun puolella. Nyt on kuitenkin jo osa pitkän esikasvatuksen tarvitsevista (varsinkin meidän kokemuksella täällä Keski-Suomessa) lajeista laitettu, kuten ikiviuhkot, koristeporkkanat, kesäleimut, zinniat, samettikukat, osa astereista ja kesäpäivänhatuista. Ensi kuulle jää kaikki kosmoskukat, olkikukat, hajuherneet, revonhännät, auringonkukat, leijonankidat, heinät ym.

Tarvikkeet kylvöihin

Käytämme hyväksi havaittuja mansikantaimikennoja, joissa tuli aikoinaan anopin mansikat. Kennot ovat pakkasessa talvet, jotta bakteerit kuolee ja sitten vielä pesemme ne ennen käyttöönottoa. Lisäksi tarvitaan tietenkin kylvömultaa, siemeniä, vettä ja altakastelua, sekä siisteyttä helpottamaan Ikean kura-alustat. Näiden kennojen lisäksi on kannellisia Lidlistä ostettuja taimiastioita kymmenkunta kappaletta.

Kylvöt ovat sotkevaa puuhaa, eli pöytä kannattaa suojata vaikka sanomalehdellä. Aloitamme kaatamalla vettä multasäkkiin ja sekoittamalla, jolloin valmiiksi kostealla mullalla voi täyttää kennot. Sen jälkeen siemenet ohjeen mukaan joko mullan pinnalle tai multaa pieni kerros päälle. Kennon voi aluksi peittää muovilla, ettei kosteus pääse heti haihtumaan pois.

Isoja siemeniä voi liottaa ensin, jotta pehmenevät. Esimerkiksi hajuherneille liotus kannattaa tehdä. Nimikyltit kannattaa ehdottomasti laittaa. Taimia ei välttämättä erota toisistaan ilman, varsinkin lajikkeet menevät muuten sekaisin.

Nopeimmat itävät parissa päivässä, mutta monilla saattaa mennä useampikin viikko. Jotkut tarvitsevat myös kylmäkäsittelyn. Vanhemmat säilötyt siemenet itävät aina hitaammin kuin tuoreet.

Meillä taimet kasvatetaan sisätiloissa ikkunalaudoilla. Meillä ei tähän mennessä ole ollut kuin muutama lisävalo pimeimpiin nurkkiin, mutta tänä vuonna aiomme kokeilla led-nauhoja hyllykköön, jolloin taimet saisi vähän viileämpään ulkorakennukseen vahvistumaan hetkeksi ennen kasvihuoneeseen laittoa.

Toukokuuksi taimet pyritään laittamaan vanhaan pieneen kasvihuoneeseen, jossa ei ole lämmitystä, joten öiden kanssa saa olla tarkkana ja pieni autonlämmitin huriseekin siellä varoiksi. Kuukauden kasvihuonejakso saa taimet aina hurjaan kasvuun ja tanakoitumaan sisätilojen liian pimeän ja lämpimän jakson jälkeen.

Näin se lyhyesti tapahtuu. Hoitona taimille lähinnä tasaista kastelua, paljon valoa, laimeaa lannoitusta ja isommille taimille jo latvomista. Kodit muuttuu pariksi kuukaudeksi taimikasvattamoiksi ja märän mullan hajuisiksi. Pienten taimien itämistä ja kasvua on ihanaa seurata, mutta voi sitä juhlapäivää, kun ulos maahanistuttamisen voi alkaa 🙂

Ihanaa kevättä ja kylvöiloa kaikille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *