Taimien istutus avomaalle

Keväisin kun maa sulaa ja lämpenee tarpeeksi aloitamme kukkapenkkien muokkauksen taimia varten. Pitkitämme tätä kuitenkin noin toukokuun puoliväliin, koska muokatessa maasta haihtuu myös kevään kosteus.

Penkkiriveille ja isommalle auringonkukkaosuudelle levitämme ensin Johannan ja Timon navetasta saatua karjanlantaa. Tätä ennen tietenkin poistamme suurimmat rikkakasvit. Lisäämme myös kalkin ja sitten jyrsimme ne sekaisin.

Tässä osa riveistä jo jyrsitty ja viimeiseltä riviltä rikkakasvien poistoa talikon kera.

Nämä ekat hommat ovat melkein fyysisesti työläimpiä, koska lantakasa on suuri ja levittäminen talikolla ja kottikärryillä on raskasta. Toki myös rikkakasvien poistaminen juurineen on isolta alueelta aika homma. Käsijyrsin on aika oikukas, joten sen homman hoitaa meillä Harri. Mutta kun tämä vaihe on ohi, istuttaminen sujuu aika nopeasti. Noin viikossa ollaan istutettu kaikki. Penkit vielä muotoillaan ja niihin levitetään paperikate ennen istuttamista.

Levitämme remonttisuojuspaperin estämään rikkakasvien kasvua ja pitämään kosteus maassa paremmin. Paperin reunat peitellään mullalla, joten pitäisi pysyä paremmin maassa tuulessa ja tuiskussa.

Taimet ovat tottuneet jo aika hyvin kasvihuoneessa lämpötilavaihteluihin ja aurinkoon, mutta karaisemme niitä kuitenkin aina vähän ennen ulos laittoa ja valitsemme vähätuulisen päivän istuttamiselle.

Taimet kasvihuoneessa.
990kpl Olkikukkia karaistumassa.

Paperikatteen laiton jälkeen alamme istuttamaan taimia. Teemme paperiin veitsellä reiät ja istutamme taimet koloihin. Istutusväli riippuu lajista. Osa laitetaan hyvinkin tiheään n.15cm välein ja isommille kasveille laitamme n.30cm välit.

Leikkokukat istutetaan hieman tiheämpään, koska näin niistä on tukea toisilleen ja niitä kuitenkin leikataan koko ajan, eli eivät muodostu niin isoiksi kuin normaalissa kukkapenkissä, joka ei ole leikkotarkoitukseen. Suurimmat kasvit, kuten Kosmoskukat ja haarautuvat auringonkukat tarvitsevat kyllä tilaa kasvaakseen.

Tässä kuvia istutusprosessista. Viikon verran kykitään ja kumarrellaan. Joka vuosi on istutusviikolle osuneet helteet.

Hajuherneille on omat tukikehikkonsa joita vasten kiipeilevät.
Osalle kasveista laitetaan myös tukiverkko. Tässä daaliat.

Tärkein hoitotoimenpide on istuttamisen jälkeen kastelu. Sitä saakin tehdä päivittäin tai sitten toivotaan hartaasti sadetta 🙂

-Saara

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *