Taimien latvominen

Latvominen on tärkeä työvaihe taimien kasvatuksessa, jos haluaa kukasta mahdollisimman haarautuvan ja tuottavan. Latvominen siis edesauttaa kukan haarautumista ja näin kukkavarsia tulee tuplamäärä, yhden paksuvartisen sijaan.

Latvominen ei sovi aivan kaikille, varsinkaan niille kukille, jotka tekevät vain yhden kukkavanan. Esimerkiksi leukoijat ja osa auringonkukista ovat yksivartisia. Myös jos kukka tekee ruusukemaisen vihreän osan ja kukkavanoja nousee useita ruusukkeesta, silloinkaan latvominen ei ole tarpeellinen. Tähän esimerkkinä ovat koristeporkkanat ja ikiviuhkot.

Suurimmalle osalle latvominen on kuitenkin vain hyväksi. Me latvomme meidän farmilla daaliat, olkikukat, samettikukat, asterit, tsinniat, kosmokset, hajuherneet, leijonankidat ja revonhännät. Myös haarautuvilta auringonkukilta poistetaan pääkukka aikaisessa vaiheessa ja kesäpäivänhatuilta myöskin kannattaa leikata ensimmäinen ”pääkukka” jo ajoissa.

Jos taimen latvan leikkaaminen tuntuu hurjalta, ei se ole pakollista. kukat tosiaan haarautuu itsestäänkin ja varsinkin kun niistä leikkaa kukkia, niin silloin haarautuminen tapahtuu luonnostaan. Meille kukkatarhureille tämä on kuitenkin aika hyvä tehdä jo ajoissa, jotta sato on alusta asti runsaampi.

Käytännössä latvominen siis tapahtuu leikkamalla taimelta latva pois. Eri lajeilla se tehdään hieman eri aikaan, mutta suunnilleen kun kasvi on noin 10-20cm korkea ja sirkkalehtien jälkeen on varteen tullut kaksi oikeaa lehtiparia. Erilaisia ohjeita löytyy kyllä, mutta me olemme todenneet tämän tavan ainakin meillä toimivaksi. Ja mitä lyhytvartisempi kasvi, sitä aikaisemmin latvominen kannattaa tehdä, jotta sivuvarret kasvattavat vielä tarpeeksi korkeat kukkavanat. Näitä matalampia kasveja ovat mm. samettikukat, (meillä lyhyeksi jää myös) tsinniat ja leijonankidat. Sitten taas korkeaksi kasvavat cosmokset ja olkikukat, voi latvoa vasta vähän myöhemmin.

Tässä kuvassa latvotaan revonhäntää vielä aika myöhäisessä vaiheessa. Sen voi tehdä jo aikaisemminkin. Ilman latvomista tämä olisi tehnyt paksun yhden kukkavanan, mutta latvomisen ansioista se teki 2-4 ohuempivartista ja käyttökelpoisempaa kukkavanaa.

Toivottavasti tästä oli hyötyä jollekin. meille voi laittaa kyllä viestiä ja kysellä aiheesta lisää. Meidän instagramin kohokohdista löytyy Latvominen ja saksien kohdasta videoo ja lisäkuvia latvomisesta.

Yksi seuraamani leikkotarhuri briteistä, neuvoo ottamaan lasin viiniä, kun on esim. daalioiden latvominen edessä. Saattaa helpottaa tuskaa 🙂

Terveisin Saara

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *