Vuosi 2020 lyhyesti

Vuoteen 2020 lähdimme intoa täynnä. Nyt olikin helpompi päättää kasvatettavat lajit, kun olimme ensimmäisenä vuonna testailleet, mitkä meillä menestyvät. Lisättiin myös kauniisti kuivuvien kukkien määrää.

Siementilaukset tehtiin taas hyvissä ajoin, mutta nyt maltoimme odottaa hieman pidempään kylvöjen aloitusta. Totesimme viime vuonna, ettei liian aikaisin kannata aloittaa. Valoa on alkukeväästä niin vähän, joten taimet vaan venyvät honteloiksi turhaan.

Taimia kertyi taas suunnilleen 3000kpl ja pari kuukautta elimme mullan hajussa, vauvakasveja hoivaten. Nyt kevät olikin todella kylmä ja taimet saatiin ulos kasvihuoneeseen muutaman viikon myöhemmin, kuin viime vuonna.

Taimet kasvihuoneessa toukokuussa.

Olimme alottaneet hääkukkien markkinoinnin facen hääryhmissä, mutta koronan takia koko hääkausi oli jäissä alkukesästä ja ensimmäiset häätilaukset peruttiinkin. Kukkien kasvatukseen ei tilanne niinkään vaikuttanut. Ajateltiin, että kasvatetaan kukkian sitten omaksi iloksi, jos emme saa niitä kaupaksi.

Kesäkuun alkuun mennessä taimet olivat kasvaneet hyvin ja aloitimme viikon mittaisen istutusoperaation pellolle. Molempina vuosina on istutusviikolle osunut helle ja sen mukana tuhansien mäkäräisten armeija meidän kimppuun. No niistäkin selvittiin taas. Kesäkuu oli muutenkin todella kuuma, eikä Kuortaneella satanut vettä kertaakaan kuukauteen. Se tarkoitti lähes joka päiväistä kastelua pellolla aamuisin tai iltaisin, jotta saimme pidettyä pienet taimet hengissä.

Taimet karaistumassa ulkona, ennen istutusta.
Olikukan taimia istutettuna.

Heinäkuun alussa alkoi onneksi sateet ja kukat lähtivätkin nopeaan kasvuun. Kuun puolivälissä aloitimme jälleen viikkokimppujen viennin markettiin ja olimme saaneet elo-syyskuulle monta häätilausta. Meistä tehtiin juttu YLEn aamutv:seen, iltauutisiin, nettiin ja radioon. Lisäksi ilmestyi vuotta aiemmin tehtyjä juttuja aikakausilehtiin. Nämä saivat aikaan sen, että tulimme entistä paremmin ihmisten tietoisuuteen ja puhelin alkoi piippailemaan tilauksista ja kukkapellosta kiinnostuneista.

Pidimmekin elokuun alussa avoimet ovet, joissa kävi toista sataa ihmistä. Meillä oli siellä kahvila, valokuvanäyttely, opaskierroksia kukkapellolla ja myyntipiste. Olemme edelleen ihmeissämme päivän suosiosta ja erittäin kiitollisia kaikille asiakkaille.

Tämän kesän aikana ehdimme pitämään kaksi Kukkia ja Joogaa-workshopia, yhden tilausworkshopin ja koululuokan kimppukurssin jotka olivat kaikki myös todella kivoja tapahtumia. Elokuussa riitti kiirettä tilausten suhteen. Keräsimme viikonloppuja kohden mentäessä kymmeniä ämpärillisiä kukkia ja teimme torstait ja perjantait tiiviisti tilauksia. Oli kyllä mahtava elokuu!

Unikot ilta-auringossa.
Hempeä morsiuskimppu.
Sadonkorjuumyyntipäivä.

Kun lähestymme syyskuuta on oltava tarkkana säätiedoitusten kanssa, koska meidän pelto on todella hallan aralla paikalla ja saimmekin alkaa peittelemään kukkia harsoilla jo elokuun lopussa. Onneksi ei tullut vielä liian kylmiä öitä ja pääsimme tekemään onneksi syyskuussakin häitä ja muita tilauskimppuja. Viime syksyn tapaan tappava hallayö oli kuitenkin 20.9. Siitäkin selvisi kuitenkin jotkut lajit ja myimme leikkoja Kuortaneen syyskuhinoilla vielä viikkoa myöhemmin. Vaikka kukkakausi loppuu syyskuun jälkeen, tilalle alkaa samantien kranssikausi. Kranssiworkshopeista kerron sitten erikseen lisää.

Kesäpäivänhatut olivat tämän kesän uusi upea tuttavuus.
Törmäkukat eivät pelästy ensimmäisistä pakkasöistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *